פלורידה (JTA) – בנאום בפני ארגון של ישראלים-אמריקנים, תקף הנשיא טראמפ יהודים אמריקנים שלטענתו אינם ״אוהבים מספיק את ישראל״.
״רבים מכם הצביעו עבור האנשים של הממשל הקודם. יום אחד תצטרכו להסביר לי את זה, כי אני לא חושב שהם אהבו את ישראל כל-כך״, אמר הנשיא בנאום במוצאי שבת בכינוס השנתי של המועצה הישראלית-אמריקנית.
יותר מ-4000 איש השתתפו בכינוס שנערך באתר נופש בדרום פלורידה, ושגולת הכותרת שלו הייתה נאומו של טראמפ. הנשיא, אשר הוצג על ידי המממנים המרכזיים של הארגון, מרים ושלדון אדלסון, נאם משך שעה תוך שהוא מזמין לבמה דוברים אורחים במהלך הנאום.
הנשיא סקר ארוכות את הרקורד שלו בנושאי מדיניות הקשורים לישראל – החל מהעברת שגרירות ארצות הברית בישראל לירושלים, דרך הכרה בריבונותה של ישראל על רמת הגולן ועד להחלטתו האחרונה שלא לטעון עוד כי ההתנחלויות מנוגדות לחוק הבינלאומי. הוא גם הקדיש פרק ניכר מנאומו לפרישת ארצות הברית מהסכם הגרעין. הקהל הגיב בהתלהבות לציון פעולותיו של טראמפ בנוגע לישראל, תוך שרבים פורצים מדי פעם בקריאות ״עוד ארבע שנים״ כמקובל בעצרות בחירות של הנשיא.
טראמפ גינה פעמיים במהלך נאומו יהודים שלדעתו אינם תומכים די הצורך בישראל.
״יש אצלכם אנשים, שהם אנשים יהודים ושהם אנשים נהדרים אשר אינם אוהבים את ישראל מספיק, אתם יודעים זאת״, אמר טראמפ.
כאשר סיפר לקהל על המאמצים למצוא אתר לשגרירות החדשה של ארצות הברית בישראל, פנה טראמפ לקהל הנוכחים ואמר להם ״רבים מכם עוסקים בעסקי הנדל״ן. אני מכיר אתכם היטב. אתם אנשי נדל״ן ברוטליים״. משם המשיך לזירה הפוליטית האמריקנית ואמר לנוכחים: ״אבל אתם חייבים להצביע עבורי. אין לכם ברירה, הרי לא תצביעו עבור פוקהונטס״, שם הגנאי שהדביק טראמפ למועמדת הדמוקרטית אליזבת וורן אשר התחייבה להטיל מס על עשירים אם תבחר לנשיאה.
בנאומו גינה טראמפ את האנטישמיות והבטיח כי ממשלו ״מחויב להתמודד באופן אגרסיבי עם אנטישמיות וגזענות תוך ניצול כל הנשק שעומד לרשותנו בעניין זה״. בהקשר זה ציין כי החליט לפרוש ממועצת זכויות האדם של האו״ם בגלל שהתמקדה בגינויים לישראל בעודה מתעלמת ממדינות אחרות.
במהלך הנאום הזמין טראמפ אורחים מן הקהל לעלות על הבמה, בהם אילן קאר, השליח המיוחד של הממשל למלחמה באנטישמיות. כמו כן קרא לבמה לסטודנטית אדלה כוכב, תלמידה באוניברסיטת ניו יורק אשר סיפרה על מאבקה בגילויי אנטישמיות בקמפוס.
בניגוד לציפיות, טראמפ לא סיפק בנאומו תמיכה כלשהי במטרות המדיניות עליהן הצהיר ראש הממשלה נתניהו בהן סיפוח בקעת הירדן וחתימת ברית הגנה הדדית עם ארצות הברית. טראמפ שיבח את השגריר בוושינגטון רון דרמר, אולם לא הזכיר במילה את ראש הממשלה נתניהו. אשר ל״תוכנית המאה״ לשלום ישראלי-פלסטיני – גם כאן לא נתן הנשיא מידע חדש, ורק חזר על דבריו לפיהם אם ג׳ארד קושנר לא יצליח להשיג עסקה זו, אז ״כנראה שזה בלתי אפשרי״.
טראמפ העלה על נס את יעילות העיצומים שהטילה ארצות הברית על איראן והתחייב כי לאיראן לא יהיה נשק גרעיני. עם זאת הוא ציין כי יתכן שאפשר להגיע לעסקה עם טהראן.
הופעתו של טראמפ בכינוס מהווה הישג משמעותי עבור המועצה הישראלית-אמריקנית, אשר הולכת ומתחזקת בשנים האחרונות וזוכה ליותר תשומת לב בזירה היהודית-אמריקנית. הארגון, שנוסד בשנת 2007, שם לעצמו למטרה לחזק את חיי הקהילה של ישראלים החיים בארצות הברית ולתמוך ביחסי ישראל-ארצות הברית. שוהם ניקולט, אחד ממייסדי הארגון, אמר כי נאומו של טראמפ היה ״כבוד יוצא דובר ואבן דרך לארגון״. הוא גם ציין כי מדובר במסר של תמיכה בלתי מסויגת בקהילה הפרו-ישראלית באמריקה. אבל בצד הדמוקרטי לא בהכרח מסכימים לקביעה זו. מרק מלמן, נשיא ארגון הרוב הדמוקרטי למען ישראל, אמר כי הציבור האמריקני, ובמיוחד הקהילה הפרו-ישראלית ״לא יגמלו לטראמפ על זריעת שנאה מבית או על מחוות סמליות וישום מדיניות הרסנית בעולם״.
הקהל בארוע נטה להסכים יותר עם ניקולט, והריע ממושכות לנשיא לאורך הנאום, ובעיקר בסיומו, כאשר הנשיא ניגש וחיבק את חברי הלהקה הישראלית ״שלווה״ אשר ביצעה את השיר ״אלוהים ברך את אמריקה״ על הבמה.