(JTA) – לפני עשור, לא היה לקהילה היהודית הקטנטנה בפורטו מספיק כסף אפילו להעסיק רב במשרה מלאה, או לתקן את גג בית הכנסת. כיום, 400 חברי הקהילה האורתודוקסית הזאת בצפון המדינה, יכולים להרשות לעצמם לא רק רב ושיפוצים, אלא גם מלון כשר, מקווה, מאבטחים ומוזיאון חדש.
והחל מחודש זה, הקהילה נמצאת גם בעסקי השעשועים.
"ספרד", מלודרמה באורך 90 דקות שהפיקה הקהילה ומספר את סיפורה, הופצה באינטרנט החודש וצפויה להגיע לאמזון פריים בחודש הבא. לדברי פעיל לשעבר בקהילה, עלות הפקת הסרט עמדה על 1.1 מיליון דולר. המימון, כך מסר משרד יחסי הציבור האמריקני המקדם את הסרט, הגיע כולו מתורם פרטי. הקהילה בפורטו שומרת על מעטה של חשאיות בכל הקשור למימון ובקשות לתגובה מטעם JTA לא נענו.
מה מקור השגשוג הפתאומי בקהילה העתיקה והזעירה הזו?
יוחנן מורן, דובר קהילת יהודי פורטו אומר כי תורמים פרטיים וגידול בתיירות אחראים לצמיחה מאז 2016. אבל יתכן שמדובר במקור הכנסה נוסף שהפך את הידע של יהודי פורטוגל הוותיקים למצרך מבוקש. בשנת 2015 אושר החוק המעניק אזרחות לצאצאים של יהודים שגורשו מפורטוגל. משימת אימות אלפי בקשות האזרחות שהחלו לזרום, הוטלה על הקהילה דלת האמצעים של פורטו, לצד הקהילה היהודית הגדולה והמבוססת יותר בליסבון. העבודה לוותה בשכר נאה.
בעיני רבים בעולם היהודי החוק היה מחווה מרגשת בתקופה שבה הרימה האנטישמיות את ראשה, אך עבור הקהילות בפורטוגל הוא גם סיפק מקור הכנסה חדש ומשמעותי, שכן כל בקשה לאזרחות כרוכה בתשלום של מאות דולרים.
החוק גם עורר מאבקים פנימיים.
נשיא הקהילה הקודם, ז'וזה פראו פיליפה, טוען כי הועבר מתפקידו בגלל ויכוח על שימוש במשאבי הקהילה. ההנהגה הנוכחית טוענת כי שניסה להמיר יהודים לנצרות. פיליפה, פסיכולוג שבשנת 2005 הס בבית הכנסת עם 16 יהודים נוספים במשך ימים רבים בזמן שהמתינו לגיור אורתודוקסי מטעם בית דין רבני ישראלי, הכחיש את ההאשמות.
ללא כל קשר למקורות המימון שלו, "ספרד" הוא ככל הנראה הסרט היקר ביותר שהופק אי פעם על ידי קהילה יהודית באירופה, ואולי בעולם כולו.
ההשקעה בסרט ניכרת והוא לא נופל מהפקות הוליוודיות של דרמות תקופתיות, עם עשרות ניצבים בתלבושות בסגנון ימי הביניים, וצילומים בטירה אמתית בפורטוגל. הסרט נפתח בסצנה דרמטית בתקופת האינקוויזיציה וממנה עובר כמה מאות שנים קדימה כדי לספר את סיפורו של גיבור הקהילה של פורטו במאה העשרים, ארתור קרלוש דה בארוש באשטו, שהיה קפיטאו (סרן) בצבא פורטוגל.
על רקע מוזיקת כינורות, מתאר הסרט כיצד הציל בארוש באשטו יהודים שברחו מרדיפות במזרח אירופה וכן את מאמציו ליצור קשר עם קהילות אנוסים מסוגרות בכפרי פורטוגל. הסרט מציג את סיפורו של הקפיטאו מרגעי תהילתו ועד שאיבד הכל בגלל האשמות שווא אנטישמיות על התנהגות מינית שאינה הולמת. העלילה מסופרת באופן ישיר וללא הרבה תחכום. חובבי הטלנובלות לא יתאכזבו.
באחת הסצנות מכריז נבל בקול מחוספס: "עכשיו נראה, קפיטאו בארוש באשטו, איך תצליח לצאת מזה!" בסצנה אחרת, מנהיג יהודי המתבונן ביהודים שזה עתה הגיעו מהמזרח פונה לעמיתיו ומכריז: "מוטלת עלינו אחריות גדולה. אנחנו תקוותם האחרונה. בלעדינו, אין ספק שהם ימותו!"
בארוש באשטו נהנה זה שנים ממעמד של גיבור בקרב יהודי פורטו. לאחר שהתחבר מחדש לזהותו היהודית, עליה נאלץ לוותר במשך שנות שירותו בדיקטטורה הפרו-פשיסטית של אנטוניו דה אוליביירה סלזאר, בארוש באשטו הקדיש את חייו לסיוע ליהודים אחרים המבקשים לערוך מסע אישי דומה לזה שחווה בעצמו. הוא מת בשנת 1961, נושא עמו את הקלון של אישומי השווא שטפלו עליו.
הסרט הוא, במידה רבה, המשך למאמציהם של יהודי פורטו לשקם את המוניטין של הקפיטאו. בשנת 2012 הצליחה הקהילה, יחד עם נכדתו של בארוש באשטו, איסבל פריירה לופס, לשכנע את בית הנבחרים לטהר את שמו באופן רשמי. בשנת 2015 פתחה הקהילה בפורטו מוזיאון המוקדש כולו לגיבור המקומי.
"לא היה קשה להשמיד את הקהילה היהודית ולהפוך אותה לחסרת משמעות", נאמר בהודעה של הקהילה לרגל פתיחת המוזיאון. "כל שנדרש היה להקטין ולהשפיל את ארתור קרלוש בארוש באשטו, המנוע האמיתי של הארגון כולו".
אולם בארוש באשטו, נאמר עוד בהודעת הקהילה, "מעולם לא איבד את תקוותו ברעיון של טיהור שמו שהוכתם ושל השבת מעמדו הצבאי במלואו, כפי שאמר יום לפני מותו: 'יום אחד ייעשה עמי צדק'".
כמסמך היסטורי, יש בסרט "ספרד" כמה נקודות חולשה. באחת הסצנות, השחקנים מתפללים במה שאליעזר פאפו, היסטוריון מאוניברסיטת בן גוריון, מתאר כ"תנועת ההתנדנדות האשכנזית", אשר לא סביר שהייתה מקובלת בקרב יהודי פורטוגל. בארוש באשטו, אשר מסופר עליו שהשיב קהילות שלמות לחיק היהדות בזכות הכריזמה שלו וטוב לבו, מוצג כקנאי כל כך "שהוא כמו מוסוליני קטן", אמר פאפו.
אולם ישנם לא מעט פרטים היסטוריים מדוייקים בסרט, בכלל זה תיאור היהודים הספרדים המתפללים בכפות ידיים פרושות. "בהשוואה לשטויות שרואים בהוליווד", אמר פאפו, "הסרט הזה בסדר גמור".