(JTA) – התייחסות נדירה של נציג ישראלי רשמי לוויכוח על התנהלותה של ליטא בתקופת השואה.
שגריר ישראל לליטא יוסף לוי אמר ביום ראשון שההיסטוריה של המדינה מתקופת השואה היא "פצע פתוח", וקרא ללמד את ההיסטוריה של התקופה "בהגינות" מפני ש"אנשים צריכים לדעת מה קרה פה".
דבריו של לוי, בנאום הפתיחה של סמינר בווילנה שעסק ברצח העם היהודי, נגעו באחד הנושאים הטעונים ביותר במדינה – היחס שהיא מעניקה למקומיים אשר שיתפו פעולה עם הנאצים. לא מעט משתפי פעולה זוכים כיום בליטא להילת גיבורים מפני שהם לחמו, לצידם של הגרמנים, בשלטון הרוסי. אולם ידוע כי קצתם, ובהם קזיס סקירפה ויונס נורייקה, השתתפו או תמכו ברציחתם של כ-250,000 יהודים ליטאים.
"הדבר הפטריוטי ביותר שתוכלו לעשות הוא ללמד היסטוריה באופן הוגן", אמר לוי בפתיחת "לומדים על העבר – פועלים למען העתיד", סמינר בן חמישה ימים בו השתתפו עשרות מורים מכל רחבי ליטא. "אנשים צריכים לדעת מה קרה כאן. זהו פצע פתוח".
הסמינר, אירוע יוצא דופן בליטא, הוא חלק ממאמץ חינוכי, שמוביל מכון אולגה לנגיל ללימודי השואה וזכויות אדם (TOLI), במדינות שבהן ישנו קושי ללמוד על השואה בגלל שיקולים פוליטיים פנימיים. אחרי הסמינר בוילנה, יקיים המכון סמינר גם בקייב שבאוקראינה, שגם בה מהלל השלטון את משתפי הפעולה עם הנאצים.
"מטרתנו היא לספק את המשאבים הטובים ביותר למחנכים לשם לימוד השואה באופן הוגן, פתוח ואמין," אמר מארק ברץ, נשיא מכון TOLI.