(JTA) – אז איפה אתם עושים את החגים?
לכמה עשרות רבנים צבאיים בארצות הברית המשרתים בקבע ובמילואים, התשובה נעה בין אפגניסטאן לעיראק, בין קובה לקוריאה הדרומית. הם יוצאים בימים אלה לבסיסי ארצות הברית בכל רחבי העולם כדי להבטיח קצת מסורת לחיילים היהודים המשרתים בכל זרועות הצבא.
הרבה מלינדה זלמה, למשל, כבר בדרך לבסיס האמריקני בגוונטנאמו שבקובה, מקום משכנו של בסיס צי גדול וכמובן של בית הכלא הידוע לשמצה בו מחזיקה ארצות הברית עצורים החשודים במעורבות בטרור נגדה. במקום משרתים 15-20 יהודים ואין להם רב קבוע. הרבה זלמה תמלא את החסר לתקופת החגים "אני אהיה שם למשך שבועיים ואנהל את תפילות ראש השנה, שבת ויום כיפור״, היא סיפרה בראיון לפני צאתה. ״הייתי שם בעבר. אין שם בית כנסת, אלא חדר המוקצה לתפילה״. למי שדואג, זלמה מרגיעה ומספרת שמניסיונה, גוונטנאמו הוא ״לא מקום מסוכן״.
את שירות המילואים שלה עשתה הרבה זלמה בבסיסים רבים ברחבי העולם. היא החלה את דרכה המקצועית דווקא כסטודנטית להנדסה, אבל אחרי חצי שנה החליטה לעבור ללימודי דת. זלמה למדה שנתיים בבית ספר קונסרבטיבי לרבנות בירושלים. משנת 2003 היא משמשת כרבה בצבא האמריקני וחלק גדול מתפקידה, היא מספרת, כולל דווקא הרצאות ותדרוכים על יהדות לחיילים שאינם יהודים.
כעשרת אלפים חיילים יהודים משרתים במדים בזרועות השונות של צבא ארה"ב. הם זוכים לשירותי דת צמודים של 36 רבנים בקבע הפרושים ברחבי העולם בבסיסים בארצות הברית ומעבר לים ועל סיפון נושאת מטוסים. הרבנים נושאים דרגות קצונה ועובדים קשה כדי לספק שירותי דת לכל דורש. ועכשיו לקראת ראש השנה ויום כיפור, הם מתוגברים בעשרות רבנים במילואים, מצויידים במחזורי תפילה וספרי תורה בדרכם לבסיסים הקדמיים.
כמקובל ביהדות האמריקנית, את התפקיד ממלאים נשים וגברים כאחד, מכל הזרמים ביהדות. כמו הרב האורתודוקסי מיכאל בראם, המשרת בבסיס האקדמיה של חיל האוויר בקולורדו, הרב הקוסרבטיבי, ג'וש שרווין, בבסיס המארינס בקמפ פנדלטון בקליפורניה, או מיכאל כהן רב רפורמי שמשרת בבסיס של צבא היבשה בג'ורג'יה.
"הארגון שלנו מבטיח שיהיו רבנים במרבית הבסיסים ברחבי העולם. הם מוצבים ל-2-3 שנים", אומר הרב אירווין אלסון, העומד בראש ועד הרבנים הצבאיים( Jewish Chaplains Council) שנוסד בשנת 1917. אלסון פרש מהצבא לפני שלוש שנים בדרגת קפטן אחרי 25 שנה במדים. "חלק גדול מהקריירה הרבנית שלי עשיתי עם המארינס באי אוקינאווה ביפן. שירתתי כמה פעמים לתקופות של חודש עד ארבעה חודשים בעיראק". זה היה אולי החלק הקשה ביותר של שירותו כרב צבאי, הוא מספר. בשנת 2003 נלווה אלסון לחיילי המארינס שהיו בכוח האמריקני הכובש, אשר ייצא מכווית וסיים בבגדד. ב-2004 הוא סיפק שירותי דת ללוחמים היהודים שהשתתפו בקרב על פלוג'ה. כעבור שנה הוא שב לסיבוב נוסף של כמה שבועות בבגדד.
"היינו שני רבנים בעיראק. אני השתייכתי למארינס והרב השני לצבא היבשה. שנינו עברנו ממקום למקום כדי לספק שירותי דת. בדרך כלל הצטרפתי למסוקים שעברו בין הבסיסים. בכל מקום שאליו הגעתי, הודיעו כי רב עומד כעת לרשותו של מי שנזקק לשירותי דת. עשינו את זה בשבת ובחגים אבל לא רק. גם בימים רגילים יכול היה כל חייל יהודי לבקש להיפגש אתי".
הרב אלסון הוצב גם בצי השישי בים התיכון וביקר פעמים רבות בנמל חיפה. הוא דובר עברית וגאה לספר שבבסיס הצי האמריקני בעיר אנאפוליס, ממזרח לוושינגטון, פועל בית כנסת מפואר, ובו ספר תורה מתנת חיל הים הישראלי.
התפקיד של הרבנים הוא להבטיח מתן שירותי דת ברחבי העולם, לא רק לעשרת אלפים החיילים היהודים, אלא גם ל-15 אלף בני משפחותיהם, הנלווים אליהם. בני המשפחות לא עוברים, כמובן, לגור באפגנטיסטן או עיראק, אבל בהחלט נודדים עם החיילים שלהם לבסיסים הגדולים, ביפן, דרום קוריאה, או גרמניה, שבה ריכוז הבסיסים האמריקנים הגדול בעולם. שלא לדבר על בסיסים בקליפורניה, צפון קרוליינה, ניו-ג'רזי, ג'ורג'יה ומתקנים אחרים בארה"ב וברחבי תבל.
הרבה אמילי רוזנצווייג תעשה את החגים השנה על סיפון נושאת המטוסים נימיץ באוקיינוס השקט.
רוזנצוויג, לויטננט בדרגתה הצבאית, מספרת שרצתה להיות רבה כבר בגיל 15. אם זה לא היה הולך, היא אומרת, ״הייתי נעשית ברמנית, כי לא היה שום דבר אחר שרציתי מבחינה מקצועית". היא למדה בהיברו יוניון קולג', בירושלים, המוסד העיקרי של התנועה הרפורמית ללימודי רבנות וחזנות. את ההסמכה לרבנות היא השלימה בלוס אנג'לס והפכה לרבה בבית כנסת באוהיו למשך חמש שנים. היא משרתת בחיל הים האמריקני זה שש שנים.
כשהיתה מוצבת בהוואי מילאה רוזנצווייג תפקיד כפול: היא גם טיפלה בחיילי המארינס, הצי, חיל האוויר ומשמר החופים שהוצבו שם וגם היתה אחראית על ניהול הפעילות הדתית עבור הקהילה היהודית בפרל הארבור.
כעת, בתפקידה על צי משחתות בחוף המערבי של ארה"ב ובאוקיינוס השקט, היא מטפלת בכ- 30 לוחמים יהודים.
״בשנת 2014 נקראתי להוביל את תפילות הימים הנוראים על נושאת המטוסים ג'ורג' וושינגטון, שלא היה עליה רב יהודי״ סיפרה רוזנצווייג. ״ הטיסו אותי מאילינוי לאי גואם, שם עליתי על נושאת המטוסים, ניהלתי את התפילות ושברתי את הצום עם הימאים".
הרבה רוזנצוויג אומרת שהיא היתה יוצאת ברצון לעשות את החגים באפגניסטן. כעת מוצב באפגניסטן רב אחד דרך קבע, ורב נוסף הצטרף אליו להעביר את עשרת ימי תשובה עם החיילים היהודים המשרתים במדינה שסועת הקרבות. אם יעמוד הממשל בהתחיבותו להוציא את החיילים האמריקנים מהמדינה, יתכן שתהיה זו הפעם האחרונה בה מתקיימות באפגניסטן תפילות לימים הנוראים.