(JTA) – בצד אחד של הויכוח מכנים את זה פשרה הולמת. בצד השני טוענים שזה ניסיון לטייח את מעשיה של אוקראינה בשואה.
במרכז הויכוח עומד הרב הראשי של אוקראינה, שיחד עם מנהיגי דת אחרים, השתתפו בחנוכת אנדרטה לזכר חברי תנועה לאומנית קיצונית, שחבריה שיתפו פעולה עם הנאצים.
הרב יעקב דב בלייך השתתף ב-21 באוגוסט בטקס לזכרם של חברי "ארגון הלאומנים האוקראינים" והפלג המיליטנטי שלו "צבא ההתקוממות האוקראיני". הטקס נערך בפאתי בית העלמין היהודי בעיר סאמביר. לדברי היסטוריונים של השואה, שתי הקבוצות האלה היו אחראיות במשותף למותם של אלפי יהודים, ושל עד 100,000 פולנים במהלך מלחמת העולם השנייה.
בסאמביר שבמערב אוקראינה נערך ב-1941 פוגרום, שהיה הצעד הראשון בדרך למסע הכחדה של האוכלוסייה היהודית המקומית. חלק מההיסטוריונים מקשרים אירועים אלה לארגון הלאומנים האוקראינים.
בלייך הסביר שהטקס היה חלק מפשרה, שמטרתה הרגעת הרוחות בקרב יהודי העיר. הוא סיפר שבתום מגעים ממושכים בין פעילים יהודים לבין תושבים מקומיים הסכימו שני הצדדים שיוסרו צלבים גדולים שהוקמו בשנת 2000 בבית העלמין, בתמורה להקמת אנדרטה של הארגון בשולי בית העלמין, שם אין קברים יהודים.
" השאלה היא מה מטרתנו כאן? לא להנציח את זכר האוקראינים אלא לסלק את הצלבים ולכונן יד זיכרון הולמת ליהודים שנהרגו", אמר בלייך ל-JTA. "למעשה, אתה מדבר כאן על רגשות המשפחות שאינן רוצות צלבים על קברי בני המשפחה שלהם, ולשם כך היו מוכנות להתפשר".
"לנשמות אלה אין מנוחה נכונה כל עוד מצויים הצלבים במקום", הוסיף הרב.
מבקריו של בלייך האשימו אותו בכניעה למאמצים להלבין את המורשת המפוקפקת של ארגון הלאומנים האוקראינים.
"אני המום", הגיב אפרים זורוף ממרכז שמעון ויזנטל. " קשה להבין כיצד רב נוטל חלק בטקס מסוג זה. ברור לכול כי זהו ניסיון להלבין את הפשעים האיומים שבוצעו כנגד היהודים בסאמביר, ויש בכך רק כדי לחזק את המגמה באוקראינה להסתיר את הפשעים שביצעו האוקראינים בשואה".
It was indeed a very special and moving ceremony. I must mention that in my personal opinion this historic day was only possible in a Democratic #Ukraine "Democracy forces society to respect other opinions and trains people in tolerance and respect of differences" https://t.co/fInJqD5geu
— Chief Rabbi Bleich (@Ukrainerabbi) August 22, 2019
ב-1941, מיד לאחר כניסת הגרמנים לסאמביר, נרצחו 50 עד 100 יהודים בפרעות שביצעו האוקראינים. כמעט כל 6000 התושבים היהודים בעיר נרצחו בהמשך על ידי הנאצים. גופותיהם של 1200 מהם, אשר שרדו עד לשנת 1943, הושלכו לקבר אחים בבית העלמין.
לפי פרסומי "יד ושם" לחמו חברי ארגון הלאומנים האוקראינים לצד החיילים הגרמנים כנגד הצבא הסובייטי. אחרי פירוק הקבוצה במהלך הכיבוש הנאצי, המשיכו חבריה לשתף פעולה עם הנאצים.
בשנות השלטון הקומוניסטי שבא אחר כך הייתה סאמביר ריקה מיהודים. אולם בשנת 2000 הקים פילנתרופ יהודי קנדי אנדרטת אבן במקום לזכר קרבנות השואה היהודים בני העיר. התושבים המקומיים הרסו את האנדרטה והקימו תחתה שלושה צלבי עץ שהתנשאו לגובה של יותר מ-9 מטרים.
המקומיים טוענים כי הצלבים הם לזכרם של 17 בני נוער שהיו חברים בארגון הלאומנים האוקראינים, נורו בידי הנאצים ב-1944, ונקברו בבית העלמין היהודי. בלייך מודה אמנם שהסיפור הוא בגדר שמועה, אך מוסיף שהוא "אומת בחלקו" ושהעסקה שבמסגרתה תוקם אנדרטה לזכר חברי הארגון הייתה ראויה.
ההיסטוריון השוודי פר רודלינג, מומחה לקורות הארגון, סבור שהסיפור האוקראיני "מפוקפק", כיוון שאמנם חברי הארגון והנאצים לחמו זה בזה , אך בסופו של דבר, באוגוסט 1944 חידשו את שיתוף הפעולה ביניהם.
"הסיפור חוזר על עצמו", אומר רודלינג. "הם מנסים לנכס לעצמם את הסבל היהודי. מה שעשו בעבר היה להקים צלבים ואנדרטאות מעל קברי אחים יהודיים. הם עשו זאת במספר מקומות ברחבי אוקראינה המערבית. הם עשו זאת בבאבי יאר, וכך ניכסו לעצמם את באבי יאר והפכו את האתר למקום מקודש לזכר הסבל של הלאומנים האוקראינים". באבי יאר הוא אתר ליד קייב, שבו נרצחו כ – 33,000 יהודים בידי חיילים גרמנים בספטמבר 1941.
בניגוד לטענת בלייך שחברי הארגון המונצחים בסאמביר הם בני נוער שלא היו מעורבים ברצח יהודים, אומר רודלינג כי ארגון זה היה מעורב בהיקף גדול ברצח יהודים. "העמדת צלב של ארגון הלאומנים האוקראינים באתר שבו נרצחו יהודים בפוגרום הוא מעשה חמור פי כמה מאשר הצלבים עצמם", הוא אמר.
גז'גוז' רוסולינסקי-ליבה, מומחה להיסטוריה של ארגון הלאומנים האוקראינים, מסכים עם קביעה זו. הוא אמר ל-JTA כי "המגמה הרווחת היא להפוך את ארגון הלאומנים האוקראינים ואת צבא ההתקוממות האוקראיני לחלק מההיסטוריה הלאומית של אוקראינה ולדרוש מיהודי אוקראינה להשלים עם זה". "הדבר יצלח רק אם שני המחנות (היהודים והאוקראינים) ישכחו את החלק שמילאו בשואה ארגון הלאומנים האוקראיני וצבא ההתקוממות האוקראיני ויזכרו את הלאומנים האוקראינים כקרבנות הנאצים", הוא אמר.
בלייך רואה את העניין אחרת: אמנם בעיניו ארגון הלאומנים האוקראינים אינו לגיטימי, אבל "כשאתה מתמודד עם רגשות היהודים שקרוביהם קבורים כאן, אין לך ברירה אלא להגיע לסוג כלשהו של פשרה. איש אינו מרוצה, אך השגנו את המטרה הכוללת שהיא לאפשר לאנשים אלה לנוח בשלום על משכבם."
למרות שההסכם נכנס לתוקף, עד כה הוסר רק אחד הצלבים הגדולים בבית הקברות. בלייך סבור שהאוקראינים המקומיים ימלאו בהקדם את הצד שלהם בהסכם והדבר ישמש תקדים אשר יוביל אותם להסיר צלבים גם מבתי עלמין יהודיים אחרים.